Projekt zdraví

Web věnující se vašemu zdraví

Nemoci Zajímavosti

Instantní nudle jsou spojovány s mnoha zdravotními potížemi

Instantní nudle se staly oblíbenou „rychlovkou“ po celém světě. Stojí pár korun, příprava zabere pár minut a ačkoliv obsahují glutamáty, které podporují chuť k jídlu, na nějakou dobu vás zasytí. Světovým rekordmanem v jejich spotřebě je samozřejmě Čína, ale i v Česku je jejich spotřeba obrovská. Velké riziko konzumace instantních nudlí představuje zejména pro děti a mnozí rodiče si ani neuvědomují, jak moc nezdravé jídlo svým dětem dávají.

Složky v instantních nudlích mohou být toxické

Instantní nudle obsahují vysoký obsah tuku, velký obsah soli, vysoký obsah kalorií, terciární butylhydrochinon (TBHQ), což je chemický konzervant, který pochází z ropného průmyslu. TBHQ se používá k prodloužení trvanlivosti mastných a tukových potravin, takže jej lze často nalézt v rychlém občerstvení. Používá se také v lacích, kosmetice a parfémech. TBHQ je vysoce toxický ve větších dávkách, ale v potravinářském průmyslu je povolen v malých dávkách.

MSG v instantních nudlích může mít možné toxické účinky

Další potenciálně toxickou látkou, která se nachází v instantních nudlích, je glutamát sodný nebo MSG . Jedná se o chemickou látku zvanou excitotoxin, která nadměrně vylučuje nervové buňky.

Nudle mohou způsobit mrtvici a srdeční infarkt

V červnu 2014 byla v časopise The Journal of Nutrition publikována rozsáhlá studie, která odhalila nebezpečí číhající ve vaší misce nudlí. Podle mezinárodní skupiny vědců jsou instantní nudle spojeny s kardio-metabolickými riziky, které se týkají především rizika diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.

Nudle souvisí s mrtvicí, diabetem a srdečními příhodami

Častější konzumace nudlí způsobuje rozvoj metabolického syndromu, který je spojen se srdečními příhodami, mrtvicí a diabetem.

Tělo nudle špatně tráví

Dr. Bradenem Kuem z Massachusetts General Hospital provedl jedinečnou studii, kdy dal člověku, který snědl instatní nudle, fotoaparát ve velikosti pilulky do žaludku. To umožnilo sledovat zažívací proces a sledovat, co se stane, jakmile rychlé jídlo dosáhne žaludku. Výsledky byly skličující pro všechny milovníky instantních nudlí. Zdá se, že tělo má velké potíže s trávením instantních nudlí.

Po dvou hodinách bylo jídlo stále více či méně neporušené, což je velmi neobvyklé. Pro srovnání, když účastník jedl domácí nudle, ty strávil mnohem rychleji, takže po dvou hodinách nebylo v žaludku nic vidět.

Vzorek byl příliš malý a je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistily účinky pomalého zažívacího procesu na gastrointestinální trakt a na vaše tělo jako celek.