Jen málokdo si dokáže představit jídelníček bez pokrmů připravovaných na oleji, ale na druhou stranu se obáváme souvisejících zdravotních rizik. S oleji bychom to „neměli přehánět“, ovšem najít tu správnou hranici mnohdy není snadné – a v případě některých druhů oleje dokonce velmi nejednoznačné. Jasno nemají ani odborníci, kteří jsou v názorech ohledně vlivu oleje na zdraví nejednotní. Na druhou stranu lze vycházet z potvrzených faktů jasně hovořících ve prospěch řepkového oleje lisovaného za studena.
Kyselina eruková? Tu vzal čas
Když se probírá řepkový olej a zdraví, téměř vždy přijde řeč na vysoký obsah kyseliny erukové. Argumentují jím především zástupci starší generace, kteří nemají tušení, jakým vývojem pěstování brukve řepky olejky prošlo. Doby, kdy byla rostlina na tuto mononenasycenou omega-9 mastnou kyselinu bohatá, jsou však minulostí. Pěstování řepky prošlo vývojem a plodiny ji nyní obsahují mnohonásobně méně než v minulosti. V za studena lisovaném oleji je není více než 2 % kyseliny erukové.
Zdravější než olivový olej?
V souvislosti s pozitivním dopadem na zdraví se píše především o oleji olivovém, ale málokdo nezapomene zmínit, že ve srovnání s řepkovým olejem se v něm nachází zhruba dvojnásobný podíl nasycených mastných kyselin.
V řepkovém oleji je naopak obsaženo velké množství kyseliny α-linolenové. K dalším přednostem patří optimální poměr omega-3 a 6 mastných kyselin, nejvyšší obsah fytosterolů ze všech používaných olejů a v neposlední řadě pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi.
Mnozí specialisté na výživu i odborníci z řad dietologů doporučují řepkový olej těhotným ženám, které by měly dbát na vyváženou stravu a neopomíjet příjem tuků.
V praxi je prospěšnost řepkového oleje podmíněna kvalitou plodin, ze kterých se vyrábí a samozřejmě i způsobem jejich zpracování. Zdaleka nejprospěšnější je zmíněný za studena lisovaný olej řepkový, a to v bio kvalitě.